Cara Nak Buat Cili Jeruk Yang Sedap

Kejadian petang ini. Potong lada solok ikut nak guna banyak mana.


Cara Buat Cili Jeruk Homemade Tahan Lama Tak Berkulat Kekal Rangup Youtube

Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham.

. Tq yang empunya resepi. Cara-cara untuk buat cili jeruk. Rendam lada yang telah dipotong kedalam camputan air kaput dan garamrendam selama 1 jam.

Raya baru ni mak kasi banyak sangat cili. Cili jeruk homemade memang sedap. Tujuan supaya cili tak lembik nanti kekal rangup dijeruk.

Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca. Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam. Cili Api Cuka dan Garam.

Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang. Saya nak share cara saya buat cili jerukBiasa kalau ada tempahan mi goreng atau mi karisaya akan sertakan cili jeruk ni sekali. Namun bagi yang ada alahan dengan cuka makan resipi ni anda boleh cuba.

Hanya Guna 4 Bahan SahajaTahan Berbulan-Bulan. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering. Potong cili ikut saiz disukai.

Insyaallah cili jeruk memang sangat rangup nanti. Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup. Kemudian hiris cili hijau mengikut saiz yang anda mahukan.

Toskan cili dan ketepikan seketika. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula. Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk niKuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau.

Sebelum dicampurkan dengan cuka dan garam. Tahan lama cili ni kalau kena gayanya. Sesuai Digunakan Untuk Masak Nasi GorengSayur Banyak Lagi.

Masakkan air soya yang sudah ditapis. Alhamdulillah setakat hari ni tak mengecewakan mendapat pujian. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.

Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik. Mudah Je Nak Buat Kuih Warisan Orang Terengganu Ni. Belilah dalam setengah kilo cili hijau yang segar bugar.

Lepas basuh pastikan cili tu kering betul2. Sesuai Sangat Cicah Dengan Lauk Pauk Bakar. Masukkan cili yang sudah dipotong ke dalam botol dan masukkan 2 sudu gula.

Sedap Sampai Susah Nak Habaq. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau Bahan-bahan. Masukkan dalam bakul dan goncang untuk keluarkan biji jika biji ada sikit-sikit tak mengapa.

Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.

Cili jeruk nie klau letak kat luar tahan. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan tahan lama boleh cuba resipi. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula.

Langkah 2 Cilik yang telah dikisar seterusnya ditapis. Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili jeruk ini kita buat sendiri. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan.

Dari dulu sy nak buat tp x th cam manasy suka mkn cili jeruk dgn mee basah. 1 biji bawang besar didadu. Celur cili dalam air yang mendidih sehingga layu.

Cuci bersih cili hijau sebelum dipotong. 1Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar. Senang buat banyak sekaligus.

Jom cuba buat cili jeruk homemade. Cara Membuat Cili Jeruk. Memang tahan lama dan rangup krup krap krup krap kejadiannya.

Ben guna 12-15 lada solok. Resipi Langkah Demi Langkah Cara-Cara Membuat Sambal Kicap Paling Mudah. Terima kasih kepada Wan Sabariyah Wan Arit.

Ibnatie -Aziza Mat Roff. Cara membuat sos cili Thai ini sebenarnya sangat mudah dan rasanya sama seperti sos cili Thai yang dijual di pasaran. Okay siapa yang dah biasa buat cili kisar ni korang mesti tahu apa yang perlu dibuat kan.

Cara Buat Sos Carbonara Homemade Yang Sedap. Resipi Pes Sambal Belacan. Tutup botol tadi dan goncangkan supaya gula sekata meliputi hirisan cili hijau tadi.

Cili api yang hijau pun sedap jugak. Rendam dengan air dan masukkan kapur 12 sudu makan. Cuci lada dan lap untuk tahan lama sebab kuah tak perlu masak.

Resepinya ada saya sertakan pada setiap gambar di bawah. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Hi Semua Che Nom nak share satu resepi buat penggemar lauk ayam boleh cuba resepi ayam Masak sos Tiram pedas yang confirm makan nasik menambah-nambah.

3 sudu besar sos tiram 2 sudu besar. Cara-cara untuk buat cili jeruk. Jangan potong terlalu tebal dan jangan terlalu nipis.

Jenuh nak menyambal tiap hari so buat cili jeruk separuh. Menu Diet 10 Resepi Ikan Singgang Mudah Dan Sedap. Cara-Cara Membuat Cili Jeruk Homemade.

Klau nak cili jeruk anda lagi ranggupletakkan lebih kapur. Saya pakai agak-agak je sukatan. Satu lagi rahsia resepi cili jeruk rangup adalah dengan merendamkan potongan cili jeruk dengan air kapur selama 1-2 jamSelepas itu basuh hingga bersih 2-3 kali untuk hilangkan bau kapur.

InsyaAllah result 100 menjadi Selamat mencuba. Satukan semua bahan di atas kacau sebati dan peram dalam bekas kaca yang kering jika basah lapkan hingga kering. Suami sy kalau beli mee basah.

Buat penggemar cili jeruk ini Wan Sabariyah Wan Amit ada berkongsi resepi dan cara nak buat. Resipi Daging Dendeng Sedap Mudah Untuk Sukatan 1 Kg Daging. Buat stok cili padi jeruk yang sudah kehabisan di rumah.

Sedikit perahan asam jawa. Tq kjee share cara buat cili jeruk nimemang mencari pun cara membuatnya sebab klu lea buat selalu je berkulat. Lepas dah siap buat letak je dalam peti dan guna sudu bersih untuk ambil Insyaallah memang tahan lama elok.

Tips nak elak cili jeruk tak busuk. Masukkan lada kedalam bekas kedap udara dan masukkan cuka sehingga separuh ladalast skali tabur gula dan garam.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Rahsia Jadikan Cili Jeruk Rangup


Cara Buat Cili Jeruk Paling Rangup Dan Paling Mudah


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama

Comments

Popular posts from this blog

Cara Nak Menghitung Selamatan Orang Yang Sudah Meninggal

Contoh Karangan Dimensi Keluarga